Ministerstvo obrany zvažuje zmeny v poskytovaní príspevku na bývanie

04.10.2012 Bratislava

Bratislava 4. októbra (TASR) - Ministerstvo obrany uvažuje o možných zmenách v poskytovaní príspevku na bývanie, ktoré dnes poberajú niektorí vojaci.

"V súčasnosti prebiehajú odborné diskusie, aké opatrenia by mohli byť v tejto oblasti prijaté, aby nemali negatívny dopad na profesionálnych vojakov a ich rodiny," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Podľa informácií denníka Pravda príspevky na bývanie vojakov by sa mohli novelou zákona o štátnej službe úplne zrušiť. Kompenzovať by im to mal nárast základných platov a motivačných zložiek. Platy vojakov by stúpali aj v závislosti od odslúžených rokov, čo by malo zvýšiť ich motiváciu, aby ostali slúžiť dlhšie ako v súčasnosti. V súčasnosti im totiž po 18 rokoch služby plat už nerastie.

"Vzhľadom na to, že v tejto oblasti neboli prijaté žiadne rozhodnutia, je predčasné o tom hovoriť skôr, než sa na zmenách dohodne na odbornej úrovni vo vnútri rezortu," komentovala medializované informácie Balleková.

Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) si chce počkať, či sa medializované informácie preukážu aj pri konkrétnom návrhu. Pripomenul však, že nájomné za byt pre vojakov je dnes rovnaké bez rozdielu na ich hodnosť alebo dĺžku profesionálnej služby. Plošné zrušenie príspevkov by tak väčšina vojakov pocítila viac ako tí, ktorí slúžia dlhšie alebo sú vyššie postavení.

"Ak budú príspevky na bývanie zahrnuté do platov, bude treba navyše vyriešiť aj to, že sa do budúcna automaticky zdvihnú výsluhové dôchodky, lebo sa už budú počítať z týchto zvýšených platov. To mimoriadne zaťaží osobitný dôchodkový účet, ktorý je už dnes vo vysokom deficite," upozornil exminister.
 

Vyberte región